Kalburabastı Malzemeleri Nelerdir
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım paket margarin (125 g)
- 1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaş.)
- 1 paket vanilya (1 tatlı kaşığı)
- Aldığı kadar un (5 su bardağı )
- 1 küçük kase ceviz içi
Şerbeti İçin:
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Kalburabastı Nasıl Yapılır
Şeker ölçülü su ile ateşe konur. Eriyinceye kadar karıştırılır. 5 dakika kaynatılır. Limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Derin bir tepsiye su, zeytinyağı, margarin, kabartma tozu, vanilya konur. Elle iyice ezilir. Üzerine un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. (Hamur yumuşak olmalıdır.) Ceviz kadar parçalar alınır. Kevgirin üzerinde 8 cm çapında açılır. Ortasına ikiye bölünmüş ceviz içi konur. Sarılarak rulo şeklinde sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine bir parmak ara ile dizilir. Önceden ısıtılmış fırının orta rafında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak tatlı şuruba atılır. Şurubu çeken tatlı servis tabağına alınır.
NOT; Eski zamanlarda şurup yerine kalbura bastının üzerine pekmez gezdirilerek yenilirdi.
KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri