­ KALBURABASTI | Kültür Portalı

Kalburabastı - Kilis

• 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Kalburabastı Nasıl Yapılır

Şeker ölçülü su ile ateşe konur. Eriyinceye kadar karıştırılır. 5 dakika kaynatılır. Limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Derin bir tepsiye su, zeytinyağı, margarin, kabartma tozu, vanilya konur. Elle iyice ezilir. Üzerine un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. (Hamur yumuşak olmalıdır.) Ceviz kadar parçalar alınır. Kevgirin üzerinde 8 cm çapında açılır. Ortasına ikiye bölünmüş ceviz içi konur. Sarılarak rulo şeklinde sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine bir parmak ara ile dizilir. Önceden ısıtılmış fırının orta rafında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak tatlı şuruba atılır. Şurubu çeken tatlı servis tabağına alınır.

NOT; Eski zamanlarda şurup yerine kalbura bastının üzerine pekmez gezdirilerek yenilirdi.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 1157    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2023 Salı