­ ELMALI USULÜ BUT KIZARTMA | Kültür Portalı

Elmalı Usulü But Kızartma - Antalya

• 1 demet maydanoz

Elmalı Usulü But Kızartma Nasıl Yapılır

1. Koyun veya keçi budunu porsiyonluk 8 parçaya bölünüz.
  2. Tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyunuz. Orta ateşte yakmadan kızdırınız.
  3. Kızgın yağda porsiyonluk parça etleri alt üst ederek kızartınız. Kızaranları, yağını süzdürerek bir başka kaba çıkartınız.
  4. Tencerede kalan yağda, piyaz şeklinde ince ince doğranmış soğanları karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
  5. Kavrulmuş soğanlara 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı katıp, bir iki çeviriniz.
  6. Tencereye kızartılmış etleri, tuzu, kırmızı biberi ve karabiberi de ekledikten sonra etlerin yarı hizasına gelecek şekilde sıcak su doldurunuz. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız ve tencerenin kapağı kapalı halde, yaklaşık 90 dakika pişirmeye bırakınız.
  7. Etler ağızda dağılacak şekilde piştiğinde, pişirmeyi durdurunuz.
  8. Etleri servis kabına aktarıp, üzerine kıyılmış maydanoz gezdiriniz; sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

1. Orijinal uygulamalarda ete ayrıca iç yağı ve kuyruk yağı katılmaktadır.
  2. Bazı Elmalı hanımları, parça etleri sulandırılmış salça ile ovaladıktan sonra zeytinyağında kızartmakta; daha sonra da yukarıdaki tarifi salça kullanmadan, aynen uygulamaktadırlar.

Kaynak: “Elmalı Usulü But Kızartma”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 84.

Görüntülenme Sayısı : 3036    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı