Gülgas (Gölevez) - Antalya
Gülgas (Gölevez - Göleviz) Malzemeleri Nelerdir (6 Kişilik)
- 1 kg gülgas
- 500 g kuşbaşı koyun veya oğlak eti
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 baş sarımsak
- 500 g ıspanak
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 adet limon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Gülgas (Gölevez - Göleviz) Nasıl Yapılır
- Tencereyi orta ateşte kızdırınız. Tereyağını ve kuşbaşı etleri koyunuz. Karıştırarak saldıkları suyu çekinceye kadar etleri kavurunuz. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip ocağın altını kısınız.
- Etleri, tencerenin kapağı kapalı halde, kısık ateşte pişmeye bırakınız.
- Etlerin pişmesine yakın gölevezleri ayıklayıp kuşbaşı doğrayınız. Doğramayı kırarak yapmayı tercih ediniz. Bol su ile yıkayıp suyunu dökme işlemini 5-6 kez tekrarlayınız ve iyice kurulayınız.
- Etler piştiğinde, tuzla ezilmiş 1 baş sarımsağı ekleyip karıştırınız. Gölevezleri, limon suyunu, kırmızıbiberi ve 2 bardak suyu katınız. Orta ateşte birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kısınız. Tencerenin kapağı kapalı halde, yemeği pişmeye bırakınız.
- Ispanak köklerini ayıklayınız. Yapraklarını bol suda yıkayıp kabaca doğrayınız.
- Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız ve zeytinyağını koyunuz.
- Kızgın yağlı tavada ıspanak yapraklarını karıştırarak kavurunuz. Karabiberi, 1 veya 2 kepçe yemek suyunu katıp ıspanakları eziniz.
- Gölevezler piştiğinde ve yemek kıvamını bulduğunda ezilmiş ıspanakları yemeğe katıp karıştırınız.
- Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.
Notlar
- Gölevez, güney sahillerinde yetiştirilen yumru köklü, geniş yapraklı bir bitki türüdür. Kıbrıs’tan Akdeniz sahillerine sıçramıştır. Sulak yerleri sever. Yaprakları fil kulağına benzer. Kökleri de patatese benzer. Sebze olarak kullanılan kısmı, kökleridir.
- Gölevez, nohutlu ve domatesli de pişirilebilir.
Kaynak: “Gülgas (Gölevez)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 71.
Gülgas (Gölevez)
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
Etli Sebze Yemekleri
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4959
Eklenme Tarihi :
08 Ağustos 2019 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı