­ KULAK ÇORBASI | Kültür Portalı

Kulak Çorbası - Antalya

Kulak (Mantı) Çorbası Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)

Mantı Hamuru Malzemeleri

  • 750 g un
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mantı İçi Malzemeleri

  • 300 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı fesleğen (ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • ½ tatlı kaşığı tuz

Diğer Malzemeler

  • 1 kg kuzu veya oğlak kol (kemikli parça et)
  • 2 su bardağı nohut
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nane veya fesleğen
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kulak (Mantı) Çorbası Nasıl Yapılır?

Ön Hazırlık

  1. Nohutları akşamdan sabaha, tuzlu bol su içinde bırakınız, şişsinler. Nohutların çabuk şişmelerini istiyorsanız, tuzlu bol kaynar suda 5 dakika haşlayıp, haşlama suyunda 1 saat bekletiniz.
  2. Şişmiş nohutları ve eti tencereye koyunuz. Malzemenin üzerini 2 parmak geçinceye kadar su ekleyiniz. Orta ateşte kaynamaya bırakınız.
  3. Kaynamadan önce su yüzeyinde oluşan köpükleri alınız. Tuzu, salçayı katınız. Kaynatma esnasında çorbanın suyu çekildiğinde, sıcak su takviyesi yapınız. Su seviyesini sabit tutunuz.

Mantı Hazırlama

  1. Unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuzu ve çırpılmış yumurtaları koyunuz. Azar azar su ilave edip yoğurarak sert bir hamur tutturunuz. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendiriniz.
  2. Kıyma, karabiber, kırmızıbiber, tuz ve fesleğeni bir arada yoğurarak mantı içi hazırlayınız.
  3. Dinlenmiş hamuru 3-4 bezeye ayırınız. Bir bezeyi alınız; unlu zeminde, bıçak sırtı kalınlığında açınız. Kenar uzunluğu yaklaşık 1,5-2 cm olacak şekilde karelere kesiniz.
  4. Kare yufkaların ortalarına, nohut büyüklüğünde iç koyunuz ve üçgen şeklinde katlayınız. Üçgenlerin uçlarını başparmak tırnağının üstünde birleştirip, yapıştırınız. Böylece hazırladığınız mantıları unlayıp tepsiye koyunuz.
  5. Aynı işlemleri diğer bezeler için de yapınız.

Çorbayı Hazırlama

  1. Tenceredeki etler ve nohutlar piştiğinde su seviyesinde iken, sarımsak, limon suyu, 1 kaşık kırmızı pul biber, nane veya fesleğeni bir arada eziniz; çorbaya katıp karıştırınız. Sonra da 1 kaşık tereyağı ile mantıları ekleyiniz.
  2. Mantılar şişip piştiğinde, kalan 2-3 kaşık tereyağını 1 kaşık kırmızı pul biber ile kızdırıp çorbanın üzerine gezdiriniz.
  3. Çorbayı servis kabına aktarıp, sofraya veriniz.

Kaynak: “Kulak (Mantı) Çorbası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 12.

Görüntülenme Sayısı : 10780    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı