­ MADENKÖY-ŞAVŞAT | Kültür Portalı

Madenköy-Şavşat - Artvin

Eski ismi ile Bazgiret olarak adlandırılan ve yeni ismi ile Maden Köyü olarak geçen köy; Artvin, Şavşat İlçesi'ne bağlıdır. Kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bazgiret adının vadideki bitki örtüsünden esinlenerek verildiği tahmin edilmektedir. Diğer bir olasılık ise, vadiye ilk yerleşen ailenin şimdiki Çimen soyadı yani gürcüce ise Bezgi-yent olarak geçen soyun olması sonucu, Bazgiret adının bu aile adından türemiş olabileceği de söylenebilir. Karadeniz Bölgesi'nın, Artvin ili,  Karçal Dağları doğusunda Şavşat ilçe hudutlarında İmerhev olarak da adlandırılan yörededir. Köy adı ile adlandırılan Maden Köyü deresi 2500 metre yükseklikteki Kotela dağında doğar, tamamı 5 şelaleden oluşan Maden Köyü şelalelerınden sonra köy arazısini bölerek köyün kuzeyinden doğusundaki Çağlayan Köyüne akar.

Maden Köyü üç tarafı kaya ve ormanlarla çevrili bir vadidedir. Şavşata uzaklığı 27 kilometre ve ortalama rakım farkı 1900 metre yüksekliktedir. Imerhev bölgesinin bütün tipik özelliklerini Maden Köyü'nde bulmak mümkündür. Köyün, zengin su kaynaklarinin sebep olduğu engebelli bir arazı yapısına sahiptir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu yörede iç kesimlere doğru, yer yer Doğu Anadolu bölgesi tesirlerinin de görüldüğü bir geçiş iklimi göze çarpar. Bu ve yükseklikteki değişkenliğe bağlı olarak bitki örtüsünde de tam bir çeşitlilik mevcuttur. Öyle ki, bir saatlik bir yaya yolculuğunda inanılmaz çeşitliliği bir arada yaşamak mümkündür. Kesin bilgilerin olmamasi ile birlikte, ilk yerleşim belirtileri Cağlayan-Maden yolu üzerinde mevcut olan Kale ve Sazgirel sırtındaki gözetleme veya dini inançlarla ilişkili olarak kullanilmasi amacı ile yapılmış olan ve şimdi yalnız temelleri bulunan ve bir yığın durumda olan yapının inşasından sonra, o zamanlarda bir orman durumunda olan bu vadiye ilk yerleşimin yaklaşık 1000 yıl önce başladiği tahmin edilebilir.

Otel ve Pansiyonculuk halen profeyonel olarak uygulanmamakta olsa da, bu meslekle ilgili kurslar almış, hizmet sunabilme olanaklarına sahip aileler vardır. Kamp için köyde sınırsız imkanlar mevcuttur. Özellikle yaz ve ilkbahar yaz ve sanbhar aylarında köyden değişik yaylalara günlük geziler düzenlenebilir.

Etkinlikler: 1970 li yillardan beri eski geleneğe göre uygulanamayan Mariyoba şenliği 2005 yılından buyana Mariyoba Festivalı adı ile yeniden organize edilmektedir. Ağustos ayının ikinci haftasonu yapılan Feastival, yörenini Meydancık Gevrek Festivali'ndan sonra, yerel ve uluslararası en çok ilgi toplamaktadır. Köyün en ilgi çeken yönü, tüm sivil mimarilerin ahşap olması, gelenek ve göreneklerin,otantik yaşamın hala aktif bir şekilde devam ediyor olması... Köyü ziyaret edenler kesinlikle memnun kalacaklardır.

Artvin Gezilecek Yerler

Yayla
Yayla Turizmi
Ulaşım: Artvin-Şavşat yolunda Şartul'dan Meydancik istikametine, Rabat, Cağlayan Köyü üzerinden gidilir. Artvin ve Şavşat otogarlarindan dolmuşlar günlük seferler yapmaktadırlar.
Şavşat/ Artvin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9199    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Ekim 2021 Cuma