­ RABAT KİLİSESİ | Kültür Portalı

Rabat Kilisesi - Artvin

Ardanuç İlçesi'ne bağlı 17 kilometre mesafedeki Bulanık Köyü, Çamlık (Rabat) Mahallesi'nde bulunmaktadır. Yapı yöredeki kiliselerle benzerlik göstermektedir. Ortaçağ döneminde bölgeye hakim olan Bagratlı Krallığı tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Ortaçağ mimarisinde özellikle içteki planı dışa yansıtan üçgen nişler kullanılmıştır. Üçgen nişler bölge mimarisinde çok ender olarak kubbe kasnağında kullanılır. Nişlerin sayılarının pencere açıklarından fazla olmasına bu kilisede rastlanır. Her iki cephesinde kabartma bitki motifi bezeli kesme taşlar bulunmaktadır.

Diğer adı Rabat olan Bulanık Manastırı'nın 10 veya 11'inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Manastır, içerisinde bulunan gizli geçitlerle Bulanık Deresi'ne uzanmaktadır; fakat bu geçitlerin birçoğu birtakım nedenlerden dolayı zarar görmüştür. 16'ncı yüzyıl sonunda terk edilmiştir. Günümüze sadece kilise bölümü ulaşabilmiştir.

Artvin Gezilecek Yerler

Kilise
Ardanuç, Bulanık Köyü, Çamlık Mahallesi
Ardanuç/ Artvin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11710    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ağustos 2021 Salı