­ ZEYTİN | Kültür Portalı

Zeytin - Artvin

Artvin’in Çoruh Nehri kıyısındaki bölgelerinde yetişen özellikle de Yusufeli ve Artvin Merkez’de sıkça görülen zeytin ağacından elde edilir. Çoruh Nehri kıyısında yetiştiği için farklı özelliklere sahip olan zeytin sıkça talep görür. Yapılan araştırmalarda dünya üzerinde yaşı 2.000 üzerinde olan birçok zeytin ağacı bulunmuştur. Bu ağaçlar bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir. Bir çok faydalarından bazıları şunlardır: * Zeytin, Zeytinyağı ve Zeytin yaprağı eski Mısırlılar tarafından gerek tüketim gerekse medikal anlamda yaygın bir şekilde kullanılmıştır. * Zeytin yaprağında bulunan Oleuropeitt maddesi, ağaçları hastalık ve zararlılardan koruyan madde olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Modern tıpta son yıllarda Oleuropeitt maddesi üzerinde çalışmalar arttırılmıştır * Zeytin yapraklarından bulunan Kalsiyum Elenolate, genel zararlı olan virüs, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahiptir.* Zeytinin içeriğindeki E, A, D ve K vitaminlerinin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı olduğu, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlenmesine katkı sağlar. Artvin deki zeytin çeşitleri: Butko, çamış, sele ve salamuradır.