­ YUKARI YAPICI KÖYÜ KİRAZLI MANASTIRI | Kültür Portalı

Yukarı Yapıcı Köyü Kirazlı Manastırı - Balıkesir

Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir komplekstir. Duvar tekniğine göre; 19'uncu yüzyılda (1800’lü yıllar) Rumlar'ın kullandığı bir dini anıt yapı olduğu anlaşılmaktadır. Mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine iki katlı olduğu görülmektedir. Bugün mevcut olan kilisenin, güney duvarı ile absis duvarının bir kısmı ayakta ve yüzeyde bulunmaktadır. Ormanlı Köyü manastır kalıntısı, Ballıpınar Köyü kilise kalıntısı, Karşıyaka Beldesi kilise kalıntıları da bulunmaktadır.

Kaynak: Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesi http://www.balikesirkulturturizm.gov.tr/TR,90610/kutsal-yerler-ve-tarihi-yapilar.html, adresinde 03.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Balıkesir Gezilecek Yerler

Harabe
Kültür Turizmi
Bandırma-Erdek asfaltına 17 kilometre uzaklıkta bulunan Kirazlı Manastırı'na gitmek için Bandırma'dan gelişe göre Erdek Düzler Mahallesi'nin içinden sağa girilir. Kyzikos kalıntılarının yakınından geçilerek, Belkıs Köyü içinden yukarı devam edilir. Yukarı Yapıcı Köyü'ne varınca köye girmeden sağa ayrılan yoldan devam edilir. Yukarı Yapıcı Göleti'ne varmadan sağa ayrılan yola devam edilerek, 2 kilometre aşağı inince Kirazlı Manastırı kalıntılarına varılır. Manastırdan sola giden yolla devam edilirse Ballıpınar (Kocaburgaz) Köyü'ne varılır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahiline yakın bir yerde Yukarı Yapıcı ile Ballıpınar (Kocaburgaz) köyleri arasında bir yükseklikte, Ballıpınar Köyü' nün 6 kilometre batısında yer almaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12539    Eklenme Tarihi : 12 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2021 Pazartesi