­ AYDINTEPE YER ALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

Aydıntepe Yer Altı Şehri - Bayburt

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent, tüf içerisinde, yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşmaktadır. Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir. Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin, galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir.

Halen kazı çalışmaları devam edilen kent hakkında şu an ileri sürülen iki görüş mevcut olup bunlardan biri bu kentin, bölgede daha önce sözü edilen Halde Şehri'ne ait olduğudur. Halde’nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt” dan geldiği görüşü mevcuttur. Diğer görüşe göre ise Hart’ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması, Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği, Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları, yer altı kentinin de bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir.

Bayburt Gezilecek Yerler

Antik Kent
Doğa-Kültür Turizmi
Karayolu ile ulaşım sağlanır.
Aydıntepe / Bayburt

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26617    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2021 Çarşamba