­ BAKİBEY KONAĞI | Kültür Portalı

Bakibey Konağı - Burdur

Merkez Değirmenler Mahallesi'ndedir. 17'nci yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin Burdur'daki Türk-İslam eserlerinin en güzel örneklerindendir. Konak, zemin katı pencere bitimine kadar devam eden taş temelin üzerinde ahşap ve kalın masif kerpiç duvarlardan oluşmuş iki katlı bir yapıdır. Üst katın bahçeye ve ara sokağa bakan geniş bir eyvanı vardır. Eyvanın tavandaki çıtaların arası da yeşil, kırmızı toprak boyalarla süslenmiştir. Konağın beşik çatısı alaturka kiremitlerle örtülmüştür. Eyvanın doğu kenarında selamlık, yani başoda yer almaktadır. Konağın en göz alıcı odası Başoda'dır.

Başoda kapısından başlayarak pencere, daha üstte vitray pencereleri, dolap kapakları ve üstündeki nişleri, davlumbaz, pencere üzerinde dolaşan pervazlar, yüklük kapakları, dört tarafı çeviren koltuk silmeleri, tavan ve tavan göbekleri altın ve gümüş varakla ve kalem işi boyalarla süslüdür. Bütün bu altın ve gümüş kaplamalar, ahşap işçiliği ile kalem işi denilen boyalı süslemeleriyle ender rastlanan güzellikte bir başoda ortaya çıkarmıştır. Başoda'dan sonra yan yana eyvana ve içten birbirine açılan iki küçük oda yer alır.

Kaynak: Kültür Envanteri, Ankara 2007

Burdur Gezilecek Yerler

Konak
Merkez Oluklaraltı mevkiinde bulunmaktadır.
Değirmenler Mah. Divanbaba Cad. / Burdur

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11682    Eklenme Tarihi : 20 Ocak 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2021 Çarşamba