­ OSMANLI EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Osmanlı Evi Müzesi - Bursa

Muradiye Semti'nde II. Murad Külliyesi'nin karşısında bulunan ahşap evin yerinde, evvelce Sultan II. Murad'ın bir köşkü olduğu sanılmaktadır. Dolayısıyla bu ev aynı zamanda İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ev olarak bilinmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılan, iki katlı ev, plan ve süslemeleri bakımından 17'nci yüzyıl özelliklerini taşımakta olup, Bursa'da halen ayakta kalan en eski evlerdendir.

Bahçeye açılan eyvanlı bir sofa ve iki odadan oluşan planda alt kat odaları alçak tavanlı kışlık odalardır. Üst kattaki "baş oda" da kalem işi bitki ve çiçek motifleriyle dekorlu şahane ahşap dolap, geometrik dekorlu ahşap tavan ve altıgen tavan göbeği zarif görünüşleri ile 17'nci yüzyıl süslemelerinin güzel ve karakteristik özelliklerini sergiler. Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşan müze binasının avlusunda kesme taştan mermer yalaklı bir çeşme bulunur. Ahşap merdivenle, ahşap parmaklıklı geniş bir sofa ile iki yanında birer yatak odasının bulunduğu zemin kata çıkılır. Yine ahşap bir merdivenle çıkılan birinci katın ortasında konuk salonu, yemek ve harem odaları yer alır. Osmanlı Evi Müzesi, Bursalı ustalar tarafından yapılmış bir sanat eseridir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Bursa'nın merkez ilçesi Osmangazi'nin Muradiye Mahallesi'ndedir. Muradiye Cami ve türbeleri karşısında yer almaktadır. Tophane Semti'nden gelen yol ile veya Çekirge Caddesi'nden Muradiye Devlet Hastanesi'ne giden yol ile ulaşılabilir.
Muradiye Mahallesi Hamzabey Caddesi (Kaplıca Caddesi) Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17194    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 2021 Perşembe