Dilber Dudağı, Osmanlı saray mutfağının etkisinde hamur ve şerbetli tatlılardandır. Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde yapılmaktadır.
Dilber Dudağı Malzemeleri Nelerdir
- 3 yumurta
- 2 kaşık yoğurt
- 1 bardak süt
- 1 paket yumuşak margarin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı çiçekyağı
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım limon,
- Yaklaşık bir kilo un
- 8 bardak şeker
- 5 bardak su
- Yarım limon suyu.
Dilber Dudağı Nasıl Yapılır
4 yumurta, 2 kaşık yoğurt ile çırpılır. 1 çay bardağı çiçek yağı, 1 paket kabartma tozuna yarım limon sıkılır ve bir bardak süt eklenir. Karışıma un ilave edilir yarım paket oda sıcaklığında erimiş margarin ile yoğrulur. 84-85 adet beze yapılır ve bu bezeler tabak büyüklüğünde tek tek açılır. 7 tane açılmış hamurun arasına nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır, bu şekilde açılan yufkalar ikiye katlanarak su bardağı ile kesilir, kesilen hamurlar ikiye katlanır. Yağlanmış tepsiye seyrek olarak dizilir, üzerine erimiş margarin veya tereyağı karışımı dökülerek kızdırılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Hazırlanan sıcak şerbet tatlının üzerine dökülür. İsteğe göre kaymakla servis yapılabilir.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bursa Geleneksel Mutfak