­ YEDİLER İLBADI TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yediler İlbadı Türbesi - Denizli

İlbadi Mezarlığı, Denizli’nin en eski mezarlığı olup Selçuklular zamanından (13'üncü yüzyıl) günümüze kadar kullanılmıştır. Bundan dolayı “Yediler Türbesi” eski yıllarda İlbadi Mezarlığı'nın içinde veya bitişiğinde olmalıdır. Ancak sonradan derinleştirilerek açılan bugünkü yol mezarlıkla türbeyi birbirinden ayırmıştır. Bunun dışında eski yıllarda İlbadi Mezarlığı'nda bulunan M.1334 tarihli Şücaeddin İnanç Bey İbni Ali Bey adına yazılı zaviyeye ait kitabenin bulunması, bu kitabenin türbenin yanında olan bir zaviyeye ait olduğunu akla getirmektedir. Bundan dolayı bu türbedeki mezarlar İnanç Bey ve ailesine ait olmalıdır. Bunun dışında çarşı kalesinin batısında; kale ile mezarlık arasında Ahi Sinan Tekkesi’nin bulunduğu, Ahi Sinan’a ait bir kabrin yer aldığı kaynaklarda geçmektedir. Ancak İlbadi Mezarlığı'nda İnanç Bey ve ailesine ait  mezar taşları bulunmamıştır.

Yediler türbesinde bulunan mezarlar Denizli merkezinde İlbadi Mezarlığı'nın en üst noktasında yer alması ve halk arasında sürekli olarak ilgi gösterilen saygı duyulan türbe olmasından dolayı Denizli beylerine ait olmalıdır. İbni Battuda Denizli’ye geldiğinde İlbadi mezarlığı yanındaki Namazgahta İnanç beyin (Sultan) eşiğinde bayram namazı kılınarak bayramlaşma töreni yapıldığı ve burada hayır yemekleri verildiği bilinmektedir. Bu nedenle bu türbenin İnançoğulları Beyliğine ait olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Denizli otogarının 1 kilometre kadar ve Kaleiçi Çarşısı'nın 500 metre kadar kuzeyindeki İlbadı Mezarılığı yanındadır. Şehir içi halk otobüsleri veya minibüsleri ile ulaşım imkanları vardır.
İlbade Mahallesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13132    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Mayıs 2020 Salı