­ ALEMŞAH KÜMBETİ | Kültür Portalı

Alemşah Kümbeti - Eskişehir

Sivrihisar İlçesi Ulu Cami karşısında bulunan Selçuklu sanatının güzel bir örneği olan Alemşah Kümbeti, Melikşah tarafından şehit edilen kardeşi Sultan Şah için 1328 yılında yaptırılmıştır. İki katlı kare planlı bir yapı olup kesme taştan yapılmıştır.

Sivrihisar Belediyesi

Yapımında yer yer tuğlalar da kullanılmıştır. Türbenin alt katında mumyalık bölümü bulunmaktadır. Mumyalığın kapı süslemelerinde Selçukluların çok sık kullandığı motiflere rastlanmaktadır.

Servet Uygun

Bu bölüm 13 mermer kesme bloktan yapılmış olup her bölüm beş ayrı motifle bezenmiştir. Burada balık, geçme yıldızlar, geometrik geçmeler örgü ve çengel motifleri görülmektedir. Dıştan yuvarlak gövdeli türbenin üzeri içten kubbe, dıştan da piramidal bir külah ile örtülüdür.

Portalin derin sivri kemeri ile gerisindeki giriş kapısının basık kemeri arasında kitabe bulunmaktadır.

Kitabenin günümüz Türkçesi şu şekildedir:

Allah Rahim’dir.
Bu imareyi büyük emir ümeranın meliki kerem ve yücelikleri kendinde toplayan hayır ve hasenat babası Melikşah Bey; Allah yardımını devam ettirsin cennet yollarını kolaylaştırsın zulümle gençlik çağında şehit olan merhum ve mağfur (Allah’ın rahmet ve affı üzerine olsun) said cennetin bir köşesinde meskun ve günahları af olası kardeşi Kiro Balto oğlu Sultan Şah için yaptırdı. Yazan vecihül hatiptir.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı)

Kümbet
Alemşah Kümbeti Sivrihisar İlçesi
Sivrihisar / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9034    Eklenme Tarihi : 09 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba