Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, satın alma, bağış ve müsadere yoluyla edinilen eserler ile ağırlıklı olarak Eskişehir’deki ören yerlerinde gerçekleştirilen kazı ve yüzey araştırmaları sonucu ele geçen eserlerden oluşan bir koleksiyona sahiptir. Odunpazarı ilçesinde bulunan müze, 2011 yılında hizmete açılmıştır.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Müze, ilk kez 1945 yılında Eskişehir il ve ilçelerinden toplanan taşınır kültür varlıkları ile kurulmuştur. 2007 yılında, Eti Şirketler Grubu ile günümüz şartlarına uygun, modernize bir müze inşa edilmesi için protokol imzalanmıştır. Bu yönüyle, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca projesinden teşhirine kadar Türkiye’de özel sektör sponsorluğunda hayata geçirilen ilk müze olmuştur.
Müze teşhirinde yoğunluk olarak, Dorylaion (Şarhöyük Eskişehir-Tepebaşı), Pessinus (Sivrihisar-Ballıhisar), Han Yeraltı Şehri (Han Yazılıkaya), Keçiçayırı (Seyitgazi-Bardakçı), Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü (Odunpazarı-Çavlum), Demircihöyük (Çukurhisar-Tepebaşı), Karacahisar (Odunpazarı-Karacaşehir) Küllüoba (Seyitgazi-Yenikent) gibi arkeolojik alanlarda yapılan bilimsel kazılar, önemli buluntuları ile birlikte kronolojik olarak sergilenmektedir.
Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan eserler arasında mermer heykel ve heykelcikler, mimari parçalar, steller, pişmiş topraktan günlük kullanım kapları, idoller, cam kaplar ve boncuklar, metal kap ve silahlar, takılar ve sikkeler bulunmaktadır.
Müze yer alan ve Çavlum köyü mezarlık kazılarında ortaya çıkarılan lületaşından yapılmış damga mühür, Anadolu’da bulunmuş en eski lületaşı eser örneği olması nedeniyle ünik bir eserdir.
Müzenin bahçesinde de taşınmaz kültür varlıkları sergilenmektedir.
Kaynak: Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü