­ ÇİBÖREK | Kültür Portalı

Çibörek - Eskişehir

Çibörek, Eskişehir’le özdeşleşmiş bir börektir. Türkiye’de pek çok yerde yapılır ama Eskişehir’deki çiböreğin tadını başka yerde bulmanız kolay değildir. Eskişehir’e ilk yerleşen Kırım Tatar kültürünün eseri olan çibörek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir börektir. Genellikle yarım ay şeklinde olur. Mantarlı, peynirli, patatesli vs. çeşitleri de mevcuttur. Ama geleneksel olarak kıyma ile yapılır. Soğuk ve köpüklü ayranla birlikte eşsiz bir tattır.

Çibörek Malzemeleri Nelerdir
 
Hamuru İçin
  • 4-5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve su
İçinin Harcı İçin
  • 250 g kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 karabiber
  • 1/2 çay bardağı su
Çibörek Nasıl Yapılır

Bir kabın içinde un, su tuz karışıtırılır ve kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Soğanlar çok ince rendelenir, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su ilave edilerek iyice karıştırılır ve harç hazırlanır. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yaklaşık 15-20 cm. çapında hamur açılır. Hazırlanan harç daire biçiminde açılmış hamurun yarısına ince bir tabaka olarak konur.
 
Hamurun diğer kısmı harcın üzerine kapatılır ve yarım ay biçimine gelmiş hamur kapama tırtılı ile kesilir. Kesilen çibörekler çok kızgın yağa atılarak, iki tarafı da hafif pembeleşecek gibi kızartılır.
 
Çibörekler porsiyonlar halinde sıcak olarak kayık tabaklarda servis edilir. Bir porsiyonda 5 adet, 1,5 porsiyonda 8 adet çiğbörek bulunur. Çiğbörek servisinde çatal-bıçak kullanılmaz ve çiğbörek elle yenir.
 
Çibörek Eskişehir Ticaret Odası tarafından 2010 yılında Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil ettirilmiştir.
 
Kaynak:
1. Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi (5.Baskı)
Görüntülenme Sayısı : 13959    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Ağustos 2022 Salı