­ AFYON KAYMAĞI | Kültür Portalı

Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar

Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır. İnek kaymağı biraz sarımsı olur ve daha az yağlıdır. Kaymak kahvaltıda reçel ve bal gibi tatlarla tüketilebileceği gibi asıl kullanım alanı tatlılardır. Afyonkarahisar’ın meşhur ekmek kadayıfı ve kaymak ayrılmaz bir ikilidir. Bunun dışında tel kadayıf, ayva tatlısı ve hatta baklava ile kaymak sık sık kullanılır. Lokumun arasına süt kaymağı koyularak hazırlanan kaymaklı lokum da Afyonkarahisar’a özgü bir lokum çeşididir. Afyonkarahisar kaymağı kendine has yuvarlak plastik kaplarda satılmaktadır ve lokum dükkanlarında,alışveriş merkezlerinde ve şarküterilerde bulunabilir. Belediye Çarşısı önünde de köylerden gelen vatandaşlarımız kaymaklarını satmaktadır.
Görüntülenme Sayısı : 15975    Eklenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Eylül 2017 Salı