Bademli Kaşığı - Antalya
Kaşık, yemek yemeye yarayan bir tür sofra aracıdır. Kaşıkçılık ise maden, kemik, ağaç gibi hammaddelerden çeşitli alet ve teknikler vasıtasıyla bu araçların üretilmesidir. Bu mesleği icra eden ustalar “kaşıkçı” ya da “kaşık ustası” olarak adlandırılır. Sap ve ağız olmak üzere iki bölümden oluşan kaşıklar yemek çeşitlerine göre farklı gruplara ayrılabilir. Ayrıca süs amaçlı veya oyun kaşıkları da olabilmektedir. Akseki İlçesi Bademli Köyü İlimizde kaşıkçılığın yaşatıldığı en önemli merkezlerdir. Testere, keser, törpü, bıçak, sıyırgı ve zımpara kaşık yapımında kullanılan başlıca aletlerdir. Kaşık yapımında en çok tercih edilen ağaç türü şimşirdir. Ancak bunun yanı sıra karağaç, meşe, ardıç, çam gibi ağaç türleri de bu amaçla kullanılabilmektedir. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.
Bademli Kaşığı
Görsel Sahibi: Mahmut DAVULCU
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3721
Eklenme Tarihi :
13 Ocak 2016 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
18 Ekim 2017 Çarşamba