Bursa Şeftalisi - Bursa
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa’da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, ancak Bursa’da en çok 15-20 yıl sonra ağaçları sökülür. Bol sulu olup, tatlı meyvesinin en önemli özelliği kabuğunun tüylü olmasıdır. Bu kadifemsi dokudan hoşlanmayanlar için son yıllarda Bursa’da nektarin denilen tüysüz bir çeşidi yaygın olarak üretilmeye başlanmıştır.
Çekirdeği kolay ayrılana yarma, ete yapışık olana et şeftalisi denir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisi ise konserve yapımında kullanılır. Ülkemizde beyaz ve sarı etli olarak bilinen iki tür vardır. Bursa Ovası’nın yapılaşmaya açılmasıyla şeftali üretim alanları da gitgide azalmaktadır.
Bursa Şeftalisi, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Z. KONDAKÇI arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
Bursa Şeftalisi, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Z. KONDAKÇI arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
25316
Eklenme Tarihi :
18 Mart 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
28 Temmuz 2017 Cuma