­ GAZİANTEP OĞUZELİ NARI | Kültür Portalı

GAZİANTEP OĞUZELİ NARI - Gaziantep

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 02.11.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 02.09.2019 tarihinde tescil edilmiştir.

Antep Oğuzeli Narı, Gaziantep’te yetiştirilen ve yeme olgunluğuna geldiğinde köşelerinden hafif basık hale gelmesi, kareye benzer şekli, sarımsı beyaz tane rengi ve tatlılığı ile ayırt edilen, Punica granatum L. türüne ait Oğuzeli çeşidinden elde edilir. Diğer nar çeşitlerinden farklı olarak ekşi/mayhoş tada sahip olmayan bu nar çeşidi, Gaziantep ilinde geleneksel olarak yetiştirilir. Nar bitkisi kışları ılık ve yağışlı, yazları uzun, sıcak ve kurak geçen yerlerde iyi yetişir; -10˚C’nin altında taze sürgünleri, -18˚C’nin altında ise ana gövdesi soğuktan zarar görür. Gaziantep ilinde sıcak ve ılıman iklim hüküm sürmekte olup, yıllık ortalama sıcaklık 15,5 ˚C, yıllık ortalama yağış miktarı 529 mm’dir. İldeki bu koşullar nar üretimine uygun özellik oluşturur. Antep Oğuzeli Narı yeme olgunluğuna eriştiğinde, aşağıda belirtilen fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olur.

Üretim Metodu:
1. Çeşit seçimi: Antep Oğuzeli Narı “Oğuzeli” yerel çeşidinden üretilir.
2. Gübreleme: Gübreleme yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre yapılır. Nar bitkilerinde besin elementi noksanlığı belirtileri görülmüyorsa, narlarda organik gübre uygulanır. Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmış olmalıdır. Dekara 2–3 ton çiftlik gübresi, sonbahar-kış aylarında bütün bahçeyi kaplayacakşekilde verilerek çapa ile toprağa karıştırılır.

3. Hasat: Narlar tam çiçeklenmeden 5–7 ay sonra hasat olgunluğuna gelir. Nar hasadı, meyveler üzerinde 1- 2 mm uzunluğunda sap kalacak şekilde makasla kesilerek yapılır.

4. Sınıflandırma: Meyveler sınıflandırılır ve derecelendirilir. Bu işlem bahçede yapılabileceği gibi belli bir toplama alanında da yapılabilir.

5. Depolama: Ekim ayı içerisinde hasat edilen narlar, kasalara konularak güneş görmeyen serin depolarda bekletilir.

Denetleme:
     Gaziantep Ticaret Borsasının koordinatörlüğündeki denetim mercii; Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği ve Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünde görevli, konularında uzman en az 3 kişiden oluşur. Denetim mercii, Antep Oğuzeli Narının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunu denetler, üretimin coğrafi sınırda gerçekleştirildiğini tesellüm belgeleri üzerinden kontrol eder. Denetimler periyodik olarak yılda bir ya da gerekli gördüğü her an yapılır. Ayrıca şikâyet olması halinde her zaman denetim yapılır.

Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren,hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR