Serpme Börek - Antalya
Antalya mutfak kültürü açısından önemli bir yeri olan “serpme börek”, geleneksel çarşı mutfağı başlığı altında incelenebilecek, hamurunun elde savrulması yöntemiyle açılması nedeniyle de bu isimle anılan bir börek türüdür. Serpme böreğin kıymalı ve peynirli olmak üzere başlıca iki çeşidi bulunmaktadır. Yapımı kısaca şöyledir: Un, tuz ve suyla karılarak hamur haline getirilir. Beze haline getirilen hamurlar yağlanan tepsilere yerleştirilir ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bezeler merdane yardımıyla yassılaştırılır ve elde savrularak açılmaya başlanır. Serpme böreğin en önemli özelliklerinden birisi hamurunun son derece ince açılmasıdır. Börek hamuru açıldıktan sonra, daha evvelden hazırlanan iç yerleştirilir, baharat eklenir ve katlanır. Fırında pişirilen börek, çay ya da ayranla sıcak olarak tüketilir. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.
Serpme Börek
Görsel Sahibi: Mahmut DAVULCU
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
8460
Eklenme Tarihi :
13 Ocak 2016 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
16 Ekim 2018 Salı