­ AYVA DOLMASI | Kültür Portalı

Ayva Dolması - Nevşehir

• 1 Çorba Kaşığı Tozşeker
  • 1.5 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Limon Tuz

Ayva Dolması Yapılışı:

Ayvalar soyulup ikiye bölünür ve çekirdekli kısımları çıkarılır. Kararmamaları için limon suyu ile ovulur. Soğanlar küçük küpler halinde doğranıp zeytinyağında kavrulur.  Eti eklenip tahta kaşıkla karıştırılır. Suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurulur. Sivri biberler doğranıp ilave edilir. Kuşüzümü, kimyon, köri ve tuz eklenir. 10 dakika daha pişirip ateşten alınır. Ayvaların çekirdek yataklarına, hazırlanan etli karışımdan ikişer kaşık doldurulur ve bir tencereye yerleştirlir. Un, tozşeker, zeytinyağı ve tuz küçük bir kasede karıştırılıp sos halini alıncaya kadar azar azar su eklenerek çırpılır. Ayvaların üzerine gezdirip karabiber serpilir ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakılır. Ara sıra yemeğin suyundan kaşık kaşık ayvaların üzerine gezdirilerek yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır

Nevşehir Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 6593    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2020 Cuma