­ YAĞLAMA | Kültür Portalı

Yağlama - Kayseri

Yağlama Malzemeleri Nelerdir
 
Hamuru için:
• 1/2 kg un
• 1 çay bardağı süt veya yoğurt
• 2 kaşık sıvı yağ
• 30 g maya
• Su
• Tuz
 
 Sosu İçin:
• 500 g kıyma
• 2 adet kıyılmış soğan
• Cırgalan kırmızı toz biber
• Maydanoz
• Sıvı yağ
• Tuz
 
Yağlama Nasıl Yapılır
 
Un, yoğurt, sıvı yağ, tuz, maya ve yeterli miktardaki su ile orta sertlikte bir hamur yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler 1 mm kalınlığında 20-25 cm çapında açılır, sac veya teflon tavada pişirilir. Sosu için bir tencerede soğan yağda kavrulur. Daha sonra kıyma, kırmızı toz biber ve tuz eklenip biraz daha kavrulur. Yeterli miktarda su eklenerek en az 15 dk kadar kaynatılır. Kalın yufkalara hazırlanan harç tek tek kaşıkla sürülerek üst üste koyulur ve dörde kesilerek sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.
 
Kaynak: Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı,  Yunus Emre AKKOR, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2019
Görüntülenme Sayısı : 484    Eklenme Tarihi : 20 Eylül 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2023 Çarşamba