­ GÜLGAS (GÖLEVEZ) | Kültür Portalı

Gülgas (Gölevez) - Antalya

• 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Gülgas (Gölevez - Göleviz) Nasıl Yapılır

1. Tencereyi orta ateşte kızdırınız. Tereyağını ve kuşbaşı etleri koyunuz. Karıştırarak saldıkları suyu çekinceye kadar etleri kavurunuz. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip ocağın altını kısınız.
  2.  Etleri, tencerenin kapağı kapalı halde, kısık ateşte pişmeye bırakınız.
  3. Etlerin pişmesine yakın gölevezleri ayıklayıp kuşbaşı doğrayınız. Doğramayı kırarak yapmayı tercih ediniz. Bol su ile yıkayıp suyunu dökme işlemini 5-6 kez tekrarlayınız ve iyice kurulayınız.
  4. Etler piştiğinde, tuzla ezilmiş 1 baş sarımsağı ekleyip karıştırınız. Gölevezleri, limon suyunu, kırmızıbiberi ve 2 bardak suyu katınız. Orta ateşte birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kısınız. Tencerenin kapağı kapalı halde, yemeği pişmeye bırakınız.
  5. Ispanak köklerini ayıklayınız. Yapraklarını bol suda yıkayıp kabaca doğrayınız.
  6. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırınız ve zeytinyağını koyunuz.
  7. Kızgın yağlı tavada ıspanak yapraklarını karıştırarak kavurunuz. Karabiberi, 1 veya 2 kepçe yemek suyunu katıp ıspanakları eziniz.
  8. Gölevezler piştiğinde ve yemek kıvamını bulduğunda ezilmiş ıspanakları yemeğe katıp karıştırınız.
  9. Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

1. Gölevez, güney sahillerinde yetiştirilen yumru köklü, geniş yapraklı bir bitki türüdür. Kıbrıs’tan Akdeniz sahillerine sıçramıştır. Sulak yerleri sever. Yaprakları fil kulağına benzer. Kökleri de patatese benzer. Sebze olarak kullanılan kısmı, kökleridir.
  2. Gölevez, nohutlu ve domatesli de pişirilebilir.

Kaynak: “Gülgas (Gölevez)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 71.

Görüntülenme Sayısı : 3884    Eklenme Tarihi : 08 Ağustos 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı