­ HAMSİ BÖREĞİ | Kültür Portalı

Hamsi Böreği - Giresun

• 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Su

Hamsi Böreği Nasıl Yapılır

Hamsiler 1 gün suda bekletilir, süzgeçten süzülüp kılçığı alınarak temizlenir. Tencerenin içerisine zeytin yağı ve tereyağı konularak eritilir, üzerine ince ince doğranan soğanlar konulur ve biraz kavrulur,  fıstıkları da dökerek renkleri dönene kadar kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Renk dönmeye başlayınca içerisine üzümü (pilavın rengini karartmasın diye sıcak suda bekletilir) ve pirinçleri ilave edip karıştırmaya devam edilir. Üzerine yarım limon sıkılarak, karabiber çok az tuz, kırmızı biber ilave edip tekrar karıştırılır. Pirinçlerin üzerini geçecek şekilde kaynamış su döküp, biraz daha tuz ilave edip bir tatlı kaşığı şeker  de koyarak karıştırılıp tencerenin kapağını kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişen pilav demlenmesi için kapak ile tencerenin arasına bir bez konularak demlenmeye bırakılır . Kıyılımış maydanozları demlenen pilava ilave ederek karıştırılır. Tavamız tamamen yağlanıp, ısıtılır. Hamsinin sadece sırtı mısır ununa bulanarak kuyruk kısmı yukarı gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde tava doldurulur, üzerine hazırlanan harç dökülür ve güzelce yayılır. kalan hamsiler aynı şekilde una bulanarak sırt üstü gelecek şekilde harcın üzerine dizilir. Alt üst edilerek ateşte pişirilir.

KAYNAK: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi.

Görüntülenme Sayısı : 6832    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2023 Cuma