­ SU BÖREĞİ | Kültür Portalı

Su Böreği - Konya

Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında çok kullanılır. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında yüzyıllardan gelen zarif bir lezzeti yansıtır.

Tarifi (4 kişiden fazla): 250 dercelik fırında yaklaşık yarım saat pişirilir. 35-40 cm. çapında bir tepsiye hazırlanacaktır.

Su Böreği Malzemeleri Nelerdir

• 2 yemek kaşığı sadeyağ (tepsiyi yağlamak için)
  • 1 ölçü kıymalı börek içi
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı eritilmiş sadeyağ (hamurları yağlamak için).

Haşlama Suyu:

• 3 litre su
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Su Böreği Nasıl Yapılır

Un hamur tahtasına elenir ve ortası açılır. Ortasına yumurtalar kırılır, suyu ve tuzu ilave edilir. Kenarlarından un alarak sert bir hamur yapılır. 15 dakika yoğurulduktan sonra 12 beze yapılır. Un serpilmiş bir tepsiye alınıp, yaş bez altında 30 dakika dinlendirilir. Dinlenen bezeler oklava ile olabildiğince ince açılarak, çok az un serpilerek üst üste konulur. Muntazam olanlarından ikisi alta ve üste sermek için ayırılır. Ayrılan yufkalardan birisi tepsiye serilir. Geri kalan 10 yufka dört parçaya bölünür. Büyük bir tencerede haşlama suyu tuz ve zeytinyağı katıldıktan sonra kaynatılır. Dörde bölünen yufkalar suya ikişer üçer atılıp en az 2 dakika haşlanır. Su yüzüne çıkınca kevgirle alınıp başka tencerede hazırlanmış soğuk suya atılır, ters çevrilmiş süzgeç üzerine alınarak sularını süzdürülür ve tepsiye döşenir.Tepsiye iki üç yufka döşeyince erimiş yağdan bir yemek kaşığı gezdirilir. Yufkalar yarıya gelince içi yayılır, diğer yufkalar da aynı şekilde haşlanarak döşenir. Üstüne ayrılan kuru yufka kapatılıp, fırça ile üzeri yağlanır. Ateş üzerinde çevirilerek veya fırında pişirilir.

Kaynak: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü