­ BABATA | Kültür Portalı

Babata - Antalya

Babata Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)

  • 5 çay bardağı mısır unu
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı yer fıstığı (ham)
  • 1 kahve fincanı susam

Babata Nasıl Yapılır

  1. Yoğurdu, zeytinyağını, tahini ve toz şekeri çukur bir kap içinde iyice çırpınız.
  2. Ayrı bir kaba mısır ununu, kabartma tozunu ve tarçını koyup harmanlayınız. Ortasını havuz gibi açınız. İçine yoğurtlu karışımı koyunuz. Tüm malzemeyi karıştırarak birbirine yediriniz.
  3. Hazırladığınız karışımı, dibi yağlanmış fırın kabına aktarınız. Yaklaşık 1,5 parmak kalınlığında olacak şekilde yayınız. Üstünü düzeltiniz ve susamı serpiştiriniz. 30 dakika dinlenmeye bırakınız.
  4. Hamurun üstüne, son olarak, zar kabukları ayıklanmış ve ikiye bölünmüş fıstık tanelerini, aralarında iki parmak mesafe olacak şekilde sıra sıra diziniz ve fırın kabını 180°dw ısıtılmış fırına sürünüz.
  5. Yaklaşık 45 – 50 dakika sonra, hamurun üstü nar gibi kızardığında, kabı fırından alıp soğumaya bırakınız.
  6. Soğumuş keki önce fıstıkların arasından kesiniz. Sonra porsiyonluk parçalar halinde kesiniz. Servis tabağına çıkartıp çay sofrasına veriniz.

              Not

                   Mısır unu yerine irmik de kullanabilirsiniz.

   Kaynak: “Babata”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 136.

Görüntülenme Sayısı : 735    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı