­ TAHİNLİ PİDE | Kültür Portalı

Tahinli Pide - Bursa

Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa’da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.

Tahinli Pide Malzemeleri Nelerdir

• 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 2 yumurta
  • 100 gr toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaş maya
  • 300 g un

Harç İçin

• 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı toz şeker

Tahinli Pide Nasıl Yapılır

Maya bir su bardağı soğuk suda eritilerek mayasının gelmesi beklenir. Yumurtaların sarısı üzerine sürmek için ayrılır, yumurtanın beyaz kısmı şeker ve yağ karıştırılır un yavaşça bu karışıma ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edilerek üzeri kapatılır mayasının gelmesi beklenir. Mayası gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak oklava ile inceltilir. Açılar hamurların kenarları yarım santim içe kıvrılarak tepsiye dizilir. Tepside bir süre daha hamurun mayasının gelmesi beklenir, kenarlarına yumurta sarısı sürülür. Tahine şeker ve su eklendikten sonra hamurun ortasına yerleştirilerek orta ısıdaki fırında pidelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 13312    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2022 Çarşamba