­ TOROS BÖREĞİ | Kültür Portalı

Toros Böreği - Antalya

• 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Toros Böreği Nasıl Yapılır

Harç Hazırlama

Soğanı rendeleyip çukur bir kaba koyunuz. Üzerine kıyılmış maydanozu, çökeleği, kimyonu, kırmızı biberi, zeytinyağını koyup karıştırınız ve harcı hazır ediniz.

Böreği Hazırlama

1. Yağlanmış fırın tepsisine 3 adet yufka ekmeğini (lavaş) üst üste döşeyiniz. Üzerlerine, hazırladığınız çökelekli harcı yayınız. Harcın üstünü de kalan 3 yufkayı döşeyerek kapatınız.
  2. Yufkaları porsiyon kesiniz. Üzerlerine, süt ile çırpılmış yumurtaları gezdiriniz ve fırın kabını, önceden 180 °C kızdırılmış fırına veriniz.
  3. Yaklaşık 25-30 dakika sonra, yufka ekmeklerinin üstü kızardığında, tepsiyi fırından alınız; ılımaya bırakınız.
  4. Ilımış börekleri servis kabına alınız; çay sofrasına veriniz.

Notlar

1. Yufka ekmeği (lavaş) yerine hazır yufka kullanabilirsiniz.
  2. Toros dağ köylerinde maydanoz yerine Ölmez Otu (Şerbetçi Otu) kullanılır.

Kaynak: “Toros Böreği (Çökelek Katmeri)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 134.

Görüntülenme Sayısı : 3017    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı