Toros Salatası Al Köz-Al Göz - Antalya
Toros Salatası (Al Köz-Al Göz) Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 3 adet közlenmiş patlıcan
- 3 adet kırmızı, etli biber
- 3 adet soğan
- ½ demet nane (ince kıyılmış)
- ½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
- ½ demet fesleğen (ince kıyılmış)
- 3 diş sarımsak
- 1 kahve fincanı sirke
- 1 kahve fincanı erik ekşisi veya limon suyu
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- ½ adet limon
- 2 tatlı kaşığı tuz
Toros Salatası (Al Köz-Al Göz) Nasıl Yapılır
- Patlıcanları ocak üstü harlı ateşte çevirerek 5-6 dakika, kolayca bıçak saplanıncaya kadar közleyiniz.
- Közlenmiş patlıcanların yanmış kabuklarını, ince akan musluk suyu altında bıçakla sıyırarak alınız. Yıkayıp suyunu sıktıktan sonra içinde limonlu zeytinyağı bulunan kaba koyunuz.
- Kırmızı, etli biberler ile ayıklanmış kabuklu soğanları, önceden 200 °C kızdırılmış fırına atınız.
- Yaklaşık 20-30 dakika sonra, kolayca bıçak saplanıncaya kadar piştiğinde, biberleri fırından alınız. Zar kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayıp yıkayınız. Şeritler halinde doğrayıp patlıcanların yanına koyunuz.
- Soğanları 20-30 dakika daha, kolayca bıçak saplanıncaya kadar közleyiniz. Kabuklarını soyup patlıcan ve biberlerin yanına koyunuz.
- Sirkeyi, çukur bir kapta ezilmiş sarımsak dişleri, tuz, 1 kahve fincanı su ve erik ekşisi ile karıştırınız. Kaptaki patlıcanların üzerine döküp karıştırınız. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletiniz.
- Patlıcanlı, biberli karışımı servis tabağına çıkartınız. Üzerine ince kıyılmış nane, maydanoz ve fesleğen karışımını gezdiriniz ve sofraya veriniz.
Kaynak: “Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 29.
Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
7002
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı