Pancar Sarması - Sivas
Pancar Sarması İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 demet pancar (pazı)
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- ½ su bardağı su (bulguru ıslatmak için)
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
Pancar Sarması Yapılışı:
Köftelik bulgur soğuk su ile ıslatılarak 1-2 saat bekletilir, tuz ve un katılarak iyice yoğrulur. Pancarların sapları koparılır, kolay sarmak için ya güneşte hafif soldurulur, ya da sıcak sudan geçirilir. Pancar yaprağının üzerine iç konularak, yaprak sarar gibi sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine kaynamakta olan su ve tuzu da konularak haşlandıktan sonra üzerine biraz soğuk su konularak kevgirden süzülür. Yayvan bir kaba alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Kırmızıbiber, tereyağı içinde kızdırılarak üzerine ekilir. Not: Evelik yaprakları ile de aynı şekilde sarması yapılır. Evelik doğadan toplanabildiği gibi mevsiminde pazarlarda satılır.
Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)
Sivas Geleneksel Mutfak
Pancar Sarması
Görsel Sahibi: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
21815
Eklenme Tarihi :
18 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
17 Nisan 2020 Cuma