­ TUZLU BALIK | Kültür Portalı

Tuzlu Balık - Van

Malzemeler:

- İnci Kefali ( Van balığı)

-Tuz

-Su

Van gölünde yaşayan inci kefalinden yapılır. Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır. Temiz suyla yıkanan balıkların suyu iyice süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırmak suretiyle üç gün bekletilir. Bu süre zarfında tuzlanmış balığın üzerine bozulup, kokuşmasını önlemek amacıyla acı yaprak denen bir bitki konularak muhafaza edilir. üçüncü günün sonunda temiz suyla yıkandıktan sonra süzülmesi beklenir. Suyu iyice süzülen balıklar kasa yada dibi delinmiş bir bidona karınları bir birine değmeyecek şekilde, bir sıra balık dizildikten sonra üstünü tamamen kapatak kadar tuz dökülerek bir sıra daha balık konur. bidon yada kasa dolana kadar bu işleme devam edilir. Serin yerde muhafaza edilir.

Yapılışı: Balık kızartılmadan önce suda bir iki saat bekletilir. Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülür. Kâğıt havlu arasında tamamen suyu alınan balıklar kor ateşte ya da elektrikli ızgarada kızartılır. Yanında ayran aşı veya bulgur pilavıyla yenir.

Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü II, Sayfa: 222

Görüntülenme Sayısı : 22039    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Kasım 2018 Salı