­ YAĞLI (KATMER) | Kültür Portalı

Yağlı (Katmer) - Amasya

Yağlı Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg. un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (üzerini yağlamak için)
  • Tuz
  • 150 gr. sıvı yağ
  • 150 gr. dövülmüş ceviz
  • 150 gr. dövülmüş haşhaş

Yağlı Nasıl Yapılır

Tuz katılarak kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır. Bir süre üzeri kapatılarak dinlendirilir. 5 beze topak yapılır. Bezeler ince açılır yağlanır. Döğülmüş ceviz ve haşhaş tekrar yağ ile inceltilip üzerine sürülür. Uçları elle çekilerek malzeme değmemiş yer bırakılmaz. Bu açılan ve sıvanan hamur kenarından kıvrılarak rulo halinde getirilir. Simit gibi yuvarlanıp bastırılarak yine beze haline getirilip merdane ile 0.5 cm kalınlığında açılıp sac üzerinde döndürülerek pişirilir. İki tarafıda iyice kızaran yağlı sacdan indirilir ve tekrar üzeri tereyağla yağlanıp servis yapılır.

Kaynak: Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı

Görüntülenme Sayısı : 9407    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı