­ GİRESUN KALESİ | Kültür Portalı

Giresun Kalesi - Giresun

Giresun Kalesi Nerededir?

Kale birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarım adanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer almaktadır. Giresun Kalesi’nin ne zaman yapıldığı konusunda bilgiler yeterli değildir. Bununla beraber bazı kaynaklar M.Ö II. yüzyılda Pontus Kralı I.Farnakes tarafından yaptırıldığını göstermektedir. Bizans Dönemi'nde, denizden 100 metre yükseklikte bulunan kale yaygın bir yerleşime sahne olmuştur. Bu yüzden de buraya kale-şehir sözcüğü yakıştırılmıştır. Yapı, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kalede bir saray kalıntısı bulunmaktadır. Kale duvarları güneybatıdan başlayarak kenti çevrelemekte ve kuzeydoğuya uzanmaktadır. Kalenin kuzeyinde ise blok taşlarla örülmüş mağaraların sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Kalede milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır. Kale günümüzde piknik ve gezi alanı olarak düzenlenmiştir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin surlarının Helenistik Dönem'e ait olduğu düşünülmektedir. Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun'u yüksekten izlemek için de ideal bir noktadır.

Giresun Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Giresun Kalesi’ne yaya ulaşımının yanı sıra, şehir merkezinden hareket eden araçlarla (şehir içi kale dolmuşları) ulaşmanız mümkündür.

Giresun Kalesi Giriş Ücreti: Ücretsiz

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Kalesini ve ilde bulunan diğer kaleleri ziyaretinizde Giresun'da konaklayabileceğiniz bakanlık belgeli tesislere ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kale
Kale Mah., 28100 Merkez/Giresun Merkez/Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 38082    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2019 Çarşamba