­ ŞEBİNKARAHİSAR İSTİKLAL ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Şebinkarahisar İstiklal Çeşmesi - Giresun

Şebinkarahisar İlçesi, şehir meydanında zamanın Belediye Başkanı Hüsnü Bey tarafından 1927 yılında Kurtuluş Savaşı’nın anısına ve cumhuriyetin kuruluşuna izafeten yaptırılmıştır. Ustası Torullu Sarı Mustafa’dır. Zamanında eski belediye binasının önünde inşa ettirilen çeşme 1985 yılında şehrin meydanına taşınmıştır. Baldaken tarzda inşa edilen çeşme, ortada top ve mermi kabartmaları ile süslenerek incelen ve ay-yıldızla son bulan bir su haznesinin çevresine yerleştirilmiş dört sütun ve üst örtüden oluşmaktadır.

Çevresine yuvarlak bir havuzun yapıldığı haznenin silindirik gövdesi üzerine defne yapraklarından oluşan çelenkler, yıldız ve ay-yıldız motifleri işlenmiştir. Üst örtünün içinde bitkisel karakterli kalemişi süslemeler vardır.  Çeşmenin üst örtüsü her yönden üçgen alınlıklıdır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Çeşme
Şebinkarahisar ilçe merkezinde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamaktadır.
Şebinkarahisar / Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2930    Eklenme Tarihi : 23 Ağustos 2021 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Eylül 2021 Salı