Su Böreği Malzemeleri Nelerdir
10-12 Kişilik – Hazırlama Süresi: 2,5 – 3 saat – Pişirme Süresi: 45-50 dakika
- Aldığı kadar un
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 4 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı tuz
- 4-5 çorba kaşığı kaymak yağı ya da tereyağı
- 7 Yumurta
Kıymalı İç Harcı İçin:
- 500 g kıyma
- 1 demet maydanoz
- Tuz
- Karabiber
Peynirli İç Harcı İçin:
- 250 g peynir
- 1 demet maydanoz
Su Böreği Nasıl Yapılır
Tercihe göre kıymalı ya da peynirli iç harç hazırlanır. Kıymalı iç harcı için kıyma yağda kavrularak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir. Peynirli iç harcı için ise peynirler ufalanarak ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
Hamuru için, Bir kaba yumurta, tuz, su ve sıvı yağ konulur. Aldığı kadar un ilave edilerek iyice yoğrularak hamur hazırlanır. 10 adet beze yapılarak, dinlendirilir. Oklava ile ince yufkalar açılır. Temiz bezlere yayılarak biraz kuruması sağlanır. Hamurların hepsi açılınca kaynayan tuzlu suda haşlanır. Soğuk suya batırılıp çıkarılır, suyu aldırılır.
Haşlanan hamurlar tabanına bir yufka yayılmış börek tepsisine döşenir. Hamurun yarısı tepsiye serildikten sonra hazırlanan börek içi eşit bir şekilde serpilir. Kalan yufkalar da haşlanarak tepsiye döşenir. Tepsinin altına ve üstüne kaymak yağı ya da tereyağı serpilir. Bir başka tepsi yardımı ile ters-yüz çevrilerek kısık ateşte pişirilir.
Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü