İstanbul’un önemli tarihi ve turistik ticaret merkezlerinden biri olan Mısır Çarşısı, Yeni Cami külliyesinin arastası olarak, caminin giderlerini karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. 1660 yılında Padişah IV. Mehmet’in annesi Turhan Sultan’ın emriyle Hassa Baş Mimarı Kâzım Ağa tarafından yapımına başlanmış ve 1664 yılında Hassa Baş Mimarı Mustafa Ağa tarafından inşası tamamlanmıştır.
Çarşı, 17. yüzyıl tarihçileri tarafından Yeni Çarşı ve Valide Çarşısı adları ile anılmıştır. Ancak, Mısır’dan alınan vergilerle inşa edilen çarşı, dükkânlarında satılan mamullerin çoğunlukla Mısır’dan gelen eşya ve baharatlar olması nedeniyle, 18. yüzyılın ortalarından itibaren Mısır Çarşısı olarak anılmaya başlanmıştır.
Gülcan Acar
Çarşı, ilk yıllarında aktar ve pamukçu esnafına tahsis edilmiştir. Altı kapısı olan çarşının, Balık Pazarı, Hasırcılar ve Ketenciler kapıları aktarlara; Yeni Cami, Haseki ve Çiçek Pazarı kapıları ise pamukçulara ayrılmıştır. Çarşının iki ucunda bulunan ana giriş kapılarının üst katları ise çarşı esnafının halka ve kendi aralarında yaşadıkları hukuki sorunlara bakan Ticaret Mahkemeleri olarak kullanılmıştır.
Çarşıda dükkanların ön bölümünde ahşap peyk, arka kısımda ise depo ve imalathane yer almıştır. Bazı dükkanların saçaklarında dükkânı simgeleyen yangın kulesi, kayık, devekuşu yumurtası, makas, püskül vb. bir sembol kullanılmış; bu sayede dükkanların tanınmaları kolaylaştırılmıştır.
Gülcan Acar
Mısır Çarşısı, tarihinde, iki büyük yangın geçirmiştir. Yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan çarşı, 1940-1943 ve 2015-2018 tarihlerinde restorasyon görmüştür. 1941 yılında Yeni Cami’nin avlusundan yol geçirilmesiyle Mısır Çarşısı ve Yeni Cami birbirinden ayrılmıştır.
Gülcan Acar
Her gün yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Mısır Çarşısı’nda günümüzde ağırlıklı olarak baharat ve lokum çeşitlerinin satıldığı dükkânların yanı sıra kuyumcu ve hediyelik eşya dükkanları da yer almaktadır.
Kaynaklar:
İstanbul Valiliği
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Fatih Kaymakamlığı