­ KARABEL ANITI | Kültür Portalı

Karabel Anıtı - İzmir

Karabel Kaya Kabartması İzmir’in Kemalpaşa ilçesi yakınında ve Kemalpaşa - Torbalı karayolu üzerinde bulunmaktadır. Tarihçi Herodotos’a göre bu kabartmada betimlenen kişi Mısır kralı Sesotris’dir. Herodotos, bu kralın baş eğdirdiği ülkelerde sütunlar diktirdiğini ve bu sütunlardan Batı Anadolu kıyılarında iki tane olduğunu söyler. Bunlardan biri Fokaia ( Foça ) - Ephesos ( Efes ) yolu üzerinde, diğeri ise Sardes’ten İzmir’e giden yol üzerindedir diye ilave eder. Bu iki yerde de iki buçuk dirsek yüksekliğinde bir heykel oyulmuştur. Heykelin sağ elinde bir kargı, sol elinde yay tutar.

Karabel Kaya Kabartması geçitin batısında, düzgün bir kaya üzerine oyulmuş bir niş içerisinde sağ ayağını ileri uzatmış bir durumda, tipik Hitit giysileri içinde canlandırılmış bir erkek figürü alçak kabartma tekniğinde işlenmiştir. Sağ omzunda bir yay, sol elinde ucu yere bakan bir kılıç vardır. Yüksekliği yaklaşık 2,5 metre, eni ise 1,5 metre olan kabartmada hiyeroglif yazıyla yazılmış bir yazıt varsa da, aşınmış olduğu için anlamı çözülemediğinden kabartmanın kesin olarak hangi kral tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İzmir Gezilecek Yerler

Anıt
Kültür Turizmi
Karabel Rölyef ve Yazıtları. Karabel kaya anıtı Kemalpaşa-Torbalı yolundaki Karabel geçidinde bir tepenin güneye bakan yamacında bulunmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13526    Eklenme Tarihi : 28 Haziran 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma