­ KAFKAS CEPHESİ HARP TARİHİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi - Kars

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kafkas Cephesi’nde yapılan savaşlar hakkında tarihi belgelerin yer aldığı ve askerlerin o günkü savaş şartları içindeki günlük yaşamlarından kesitlerin canlandırıldığı interaktif bir müzedir.

Günümüze kadar mimari özelliklerini koruyarak ulaşan ve Kanlı Tabya olarak anılan bina, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1677 tarihinde imzaladığı Karlofça Antlaşması’ndan sonra devletin doğu sınırlarında yeni savunma sistemleri oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla, 1734 tarihinden itibaren, Kars şehrini doğudan Ruslara güneyden ise İran’a karşı savunacak, tabya adı verilen askeri yapılar oluşturulmaya başlanmıştır.

Kanlı Tabya, 1803 tarihinde Sultan III. Selim döneminde Yeni Tabya ismiyle yapılmış olan 46 adet tabyadan biridir. 1828 yılında Rusların Kars’a yaptığı bir gece baskını sırasında tabyadaki askerlerin tamamı şehit edildiği için adı Kanlı Tabya olarak anılmıştır.

Müzenin 8 ana salonunda, 1828 yılından Cumhuriyet’in ilanına kadar bazı önemli olaylar interaktif olarak sergilenmektedir.

Müzenin bahçesinde, 1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen ve Paşa’nın iki yıl süreyle Kars-Erzurum arasındaki seyahatlerinde özel vagonu olarak kullandığı Beyaz Vagon da sergilenmektedir.

Kaynaklar

Kars Müzesi Müdürlüğü

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Fotoğraflar: Çiğdem Çeşnigil

Kars Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Şehir merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta, DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nün arka tarafında bulunan Tabya'ya yürüyerek, taksi ya da araba ile ulaşmak mümkündür.
Bülbül Mahallesi - Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 49304    Eklenme Tarihi : 13 Aralık 2016 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2024 Çarşamba