Lebeniye Çorbası Malzemeleri Nelerdir
- 500 g yağsız kuzu eti
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı pirinç
- 2 kg koyun yoğurdu
- 1 çorba kaşığı nane
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı un veya nişasta
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Lebeniye Çorbası Nasıl Yapılır
Yemeğe başlamadan 4-5 saat önce yoğurdun içerisine bir çorba kaşığı tuz ve 3 su bardağı su konularak karıştırılır. Bez bir torbaya boşaltılarak suyu süzülür. Akşamdan ıslatılmış nohut, 8 su bardağı su ve et düdüklü tencereye konur. Kaynayınca köpükleri alınır. Ağzı kapatılarak et ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pirinç ayıklanır, yıkanır. Ete ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Süzülen yoğurt çelik bir tencereye alınır. İçerisine 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yumurta konur. İyice çırpılır. Kısık ateşte karıştıralarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Yemeğin suyundan 3 - 4 kepçe yoğurda konarak karıştırılır. Sonra yoğurt yemeğe ilave edilerek ateşten alınır. Sıvı yağda nane kavrulur. Yemeğin üzerine dökülür. Bulgur pilavı veya firik pilavı ile servis yapılır.
NOT: Lebeniye, orman, kızartma, ekşili yahni gibi yemeklerin haşlama suyuna 2-3 parça kemik konursa yemek daha lezzetli olur. Et kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükler alınmalıdır. Aksi halde et suyunun rengi bulanık olur.
KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri