Kuncemot - Adıyaman
Adıyaman mutfağındaki enteresan tatlılardan biri olan kuncemot tatlısının adı Kürtçe kunci (susam) ve mot (Pekmez) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir bağ ürünü olan kuncemot tatlısı eski Adıyaman'da oldukça yaygındı.
Kuncemot Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- Pekmez (Üzüm Pekmezi) 1 Kase
- Kabuklu Susam (Küncü) 1 Kase
- Fıstık İçi 100 g
Kuncemot Nasıl Yapılır
Bir tencerede ateşe atılan pekmez katı kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Katılaşan pekmeze kabuklu susamlar ilave edilir. İyice karıştırılarak bir miktar daha pişirilir. Tenceredeki kuncemot altına un serpilen tepsiye aktarılır. Tatlı, sakız gibi bir birine yapışacaktır. Soğuduktan sonra fıstık içi ile süslenerek servis edilir.
Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)
Kuncemod
Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
6228
Eklenme Tarihi :
29 Mayıs 2019 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
13 Aralık 2021 Pazartesi