­ PAŞAM SULTAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Paşam Sultan Türbesi - Kütahya

Paşam Sultan Kütahya'da Germiyanoğulları zamanında yaşamış ahi büyüğüdür.  Adı ‘’Seyyid-el Nureddin’’ olarak da bilinir. Türbesi Kütahya'da Paşam Sultan Mahallesi'nde Kurşunlu Camii yakınındadır.Kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kubbeli yapı içerisinde, dört ahşap sanduka ve türbenin altında mumyalık bölümü bulunmaktadır. Duvarları iri moloz taştan örülmüştür.

Türbesinde torunlarından birine ait bir kitabe bulunmaktadır. 1421 tarihli bu kitabeye göre şeyh evlatlarından olan Seyyid Nureddin Efendi'nin torununun torunu Hacı İbrahim Cemal isminde bir genç on yedi yaşında ve tahsil çağında veba hastalığından vefat etmiştir. Bu çocuğun babası Hacı Kemal Paşa, Hacı Kemal Paşa'nın babası Hacı Şeyh Mehmed Efendi, Mehmed Efendi'nin babası Şeyh Alâaddin, ve Şeyh Alâaddin Efendi'nin babası da Şeyh Nureddin Efendi olarak görünmektedir. Seyyid Nureddin Efendi'nin ne zaman doğduğu ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.

Giriş kapısı Kurşunlu Sokağı'na açılır. Yan sokaktaki kapıdan L şeklinde merdivenle inilen iki bölümlü türbe, en son 2001 yılında Kütahya Belediyesi tarafından restore edilmiştir.

Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ''Kütahya Tanıtım Broşürü'' / Kütahya Valiliği

Kütahya Gezilecek Yerler

Türbe
Şehir merkezindedir.
Ulu Camii Caddesi/nden İshak Fakih yönüne giderken yolun solundadır. Kütahya/ Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13519    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2020 Cuma