Ateş Pidesi - Manisa
Ateş Pidesi Malzemeleri Nelerdir
- 10 adet kuru sac yufkası
- 2 adet çiğ yufka
- 2 adet haşlanmış patates
- 250 g beyaz peynir
- 350 g lor
- 350 g tereyağı
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Ateş Pidesi Nasıl Yapılır
Kuru yufkalar iyice ıslatılıp üst üste serilir ve yumuşamaları için üzerleri örtülür. Ufalanan peynir, lor, rendelenmiş patates, karabiber ve tuz ile iyice karıştırılır. Zemini yağlanmış tepsiye, 75-80 cm çağında açılmış çiğ yufka tepsinin kenarlarından taşacak biçimde döşenir. Üzerine bir sac yufkası serilerek hazırlanan harç yayılır, bir kaşıkla eritilmiş tereyağı gezdirilir. 10 yufka için de aynı işlem yapılarak son sac yufkasının üzerine çiğ yufka serilip ilk yufkanın taşan kısımları içeri doğru kapatılır. Közün üzerine sacayağı konulup üstüne tepsi yerleştirilir. Ara sıra altına bakılarak ve tepsiyi sacayağının üzerinde döndürerek altının kızarması beklenir. Altı pişen ateş pidesi daha büyük bir tepsiye ters olarak çevrilir. Küçük tepsinin zemini biraz yağlanarak pidenin pişmemiş tarafı alta gelecek biçimde tepsiye yerleştirilir. Sacayağı kaldırılıp tepsi doğrudan közün üzerine koyulur. Köz ve külün sıcaklığı ile yine tepsiyi döndürerek pidenin altı kızartılır. Dilimlenen pidenin servisi sıcak yapılır. Yanında ayran, çay ya da üzüm hoşafı önerilir.
Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
1508
Eklenme Tarihi :
31 Ocak 2013 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
01 Ekim 2024 Salı