­ DARA ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Dara Antik Kenti - Mardin

Dara Antik Kenti, Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer almaktadır. Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle şehir zaman içinde önemini yitirmiştir.
 
Official Turkish Museums
 
Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan kentin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde, 50 metre yükseklikteki bir tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur.
 
Official Turkish Museums
 
Ören yerinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Kentin altında bulunan dev sarnıçlar hem su ihtiyacının karşılanmasında hem de savunma amaçlı kullanılmıştır. Ayrıca köyün etrafında, tarihleri Geç Roma dönemine kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
 
Official Turkish Museums
 
Dara’nın en etkileyici ve görülmeye değer yapılarından biri de mezarlık alanıdır. Ana kayanın yontulmasıyla, derin ve geniş vadiler biçiminde oluşturulan kaya mezarlar, kentin batısındaki geniş tepeler üzerinde yer almaktadır.
 
Official Turkish Museums
 
Ören yerinde, İslami dönem mezarları ile 14-15. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen bir türbe de bulunmaktadır.
 
Official Turkish Museums
 
Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı. Mardin Tanıtım Kitapçığı. İstanbul, 2012.
 
Antik Kent
Kültür Turizmi
Mardin-Nusaybin yolu üzeri. Akıncılar Köyü'nden 10 kilometre içeri girilmektedir. Dolmuş seferi bulunmamaktadır.
Dara Köyü, Artuklu Mardin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 470828    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Ekim 2024 Cuma