­ SÜTLAÇLI ZERDE | Kültür Portalı

Sütlaçlı Zerde - Mardin

SÜTLAÇ İÇİN MALZEME 2 kg süt, 2 çay bardağı pirinç, ZERDE İÇİN MALZEME 2,5 lt su, 1 su bardağı pirinç, 2 su bardağı şeker, 9-10 adet yenibahar, SÜTLAÇIN YAPILIŞI: Süt bir tencerede kaynatılır. Pirinç yıkanır ateşteki süte ilave edilir. Pirinç irileşip pişince de kaselerin yarısı dolacak şekilde doldurulur ve soğumaya bırakılır. Zerde den önce en az 4-5 saat önce olması gerekir ki tam soğusun. ZERDENİN YAPILIŞI : 2,5 lite su tencereye konup ateşe bırakılır. Tam kaynayınca yıkanmış pirinç ile tane şeklindeki yenibahar kaynamakta olan suyun içine bırakılır. Pirinçler tam pişince şeker ilave edilir. Birkaç taşım kaynadıktan sonra daha önce yapılan ve soğuk olan sütlaçın üzerine dökülür. Her kâsenin içine bir adet tane şeklindeki yenibahar gelecek şekilde dökülür. Bu sütlaçlı zerde genelde bayramlarda yapılır. Kaynak: Mardin Valiliği, “81 İlde Kültür ve Şehir Mardin” Sayfa: 145-146 Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş. 1. Baskı Temmuz 2012 İstanbul
Tatlılar

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 1452    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2017 Çarşamba