­ KİNDYE ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Kindye Antik Kenti - Muğla

Karia’yı Persler adına 70 yıl boyunca bölgede yöneten Hekatomnidler hanedanlığının çıkış noktası Kindye ve Mylasa’dır. Hekatomnidlerin Mylasa’dan önceki ilk yerleşim yeri ve ana kentleri olan Kindye, Milas’ın Dörttepe köyündeki Sığırtmaç Mahallesi’nde, denizden yaklaşık 300 metre yükseklikte bir tepede yer almaktadır.

Milas Müze Müdürlüğü

Kindye, kıyıya yakın sulak alanlar ve ekilebilir ovalar ile çevrili İç Karia’dan Halikarnassos yarımadasına ulaşım aksında önemli bir stratejik konuma sahiptir. Yerleşim doğu tepesi üzerinde araziye dağılmış teras duvarları, bitişik veya bağımsız tek odalı konutlardan ve araziye hakim noktada konumlanmış bir kuleden oluşmaktadır.

Batısında ise yaklaşık 150 m uzunluğunda geniş bir düzlük alana bakan, çifte kulelerle desteklenen anıtsal girişli bölüm, idari binaları da içeren ana yerleşim alanı yer almaktadır. Kenti çevreleyen yaklaşık 2 m yüksekliğinde korunmuş şehir surları teknik olarak Leleg yarımadasındaki sur duvarlarına benzerdir. Şehrin mezarlık alanına ait kalıntılar güney surların alt yamaçlarında görülebilir. Doğudaki kalıntılar arasında muhtemelen kentin ana tanrıçası Artemis Kindyas’a ait bir tapınak yer almaktadır. MÖ 5. yüzyılda Hekatomnid hanedanlığının anavatanı olan Kindye, Erken Demir Çağı Karia yerleşim modelini yansıtmaktadır. Kindye Antik Kenti içerisinde yapıların birçoğu temel seviyesinde korunmuş olup düzenlenmiş bir gezi güzergahı ve yürüyüş rotası bulunmamaktadır.

Kaynak: Milas Müze Müdürlüğü
Antik Kent
Milas Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2019    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2023 Perşembe