­ TLOS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Tlos Antik Kenti - Muğla

Tlos Antik Kenti, Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Yakaköy sınırları içindedir. Likya Bölgesi olarak bilinen coğrafyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan kent, Hitit metinlerinde “Dalawa Ülkesi”, Likya yazıtlarında ise “Tlawa” olarak anılmaktadır.
 
TGA
 
Tlos, tarihi süreçte arkeolojik, kültürel, dini ve ekonomik açıdan bölgede önemli rol oynamıştır. Neolitik dönemden Demir Çağı’na kadar kesintisiz devam eden yerleşimin izleri kentte görülmektedir. Hıristiyanlık tarihi açısından da önemli olan Tlos, Likya’nın en önemli piskoposluk merkezlerinden biri olmuş; bu önemi 12. yüzyıla kadar devam etmiştir. Ayrıca Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan kent, 18. yüzyılda bölgenin ticaret yollarının kesişme noktası konumundadır.
 
Bugün ören yerinde, kentin girişindeki akropol, doğaya hâkim görüntüsü ile etkileyicidir. Yaklaşık 500 metre yüksekliğindeki dik yamaçları ile doğal açıdan korunaklı durumdaki akropol tepesinin çevresi, yer yer sur duvarları ile tahkim edilmiştir. Akropolün eteğinde birkaç oturma sırası, stadyum, hamam, tiyatro ve kilise kalıntıları yer almaktadır. Tlos’un ayakta olan en önemli yapısı tiyatrosudur.
 
TGA
 
Tlos kalesine çıkarken yamaçtaki kayalara oyulmuş tapınak mezarlar dikkat çekmektedir. Bu mezarların en görkemlisi, kanatlı at Pegasus’un üç başlı canavar Khimaira (Chimera) ile savaşırken resmedildiği, mitolojik kahraman Bellerofontis’e (Bellerophontes, Bellerophon) ait mezar anıtıdır.
 
TGA
 
Bellerophon Kaya Mezarı, akropolün kuzeyindeki Titan Kayalığı’nda, düzleştirilmiş bir terasın önünde oluşturulmuş ve dört sütundan oluşan bir İon Tapınağı’nın cephe düzenlemesini yansıtan görkemli bir mezardır. Yan yana iki mezar odası ve girişte bir ön odadan oluşan kaya mezarının içinde klineler (ölü yatakları) bulunmaktadır.
 
Kalenin altındaki düzlükte, dokuz metre genişliğinde, Likya duvar kalıntıları yer alır. Altı kemerli kapısı ayakta olan kent agorasının güneyinde ise Roma dönemi surları görülmektedir. Tlos, Likya’nın spor kenti olarak da bilinmektedir. Bu nedenle, kentteki stadyum kalıntıları da arkeolojik açıdan büyük önem taşır.
 
TGA
 
Tlos’u da içine alan “Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla)” 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde kaydedilmiştir.
 
Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
 
Antik Kent
Kültür Turizmi
Antik Kent Fethiye’nin 40 km. doğusunda bulunan Yaka Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Saklıkent istikametine giderken Güneşli köyünden doğuya sapan asfalt yoldan ulaşılmaktadır.
Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Fethiye/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 29883    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Şubat 2025 Pazartesi