­ ÇANLI KİLİSE / SURPGARABET MANASTIRI | Kültür Portalı

Çanlı Kilise / Surpgarabet Manastırı - Muş

“Bu kilise bütün çeşitli milletler arasında meşhur olup, yılda bir kere nice yüz bin adam toplanarak yedi gün yedi gece çadır ve otağlar kurulup alış verişler olunur, yük bozulup bağlanılıp kervan Revan tarafına yol alır. Burada Van Veziri ile Bitlis Hanının ve Atabeyi’nin müsellemleri hazır olup tüccar ve diğer mahlukları muhafaza ederler. Van vilayeti sınırına daha yakın olduğundan Van veziri daha çok asker getirip ziyade baç alır.*

Muş sahrasının kuzeyinde sık bir ormanlıkta, bağ ve bostan içinde iki adet göğe baş uzatmış heybetli, kubbeli bir kilisedir. Dört yanlarında yüzlerce patrik ve papaz odaları vardır. İmaretinden günde nice bin sahan yemekler yapılır. Yortu günlerinde 145 sığır ve 50 somar buğday pişirilip misafirlerine dağıtırlar.

Kaynak: Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Muş Gezilecek Yerler

Kilise
İl merkezine 60 kilometre Uzaklıkta Çengilli Köyü'ndedir. (Yukarı Yongalı Mezrası)
Çengilli Köyü / Muş-Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13553    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2021 Çarşamba