Çakallı Menemeni İçin Gerekli Malzemeler (1 Porsiyon):
- 50 g tereyağı
- 10 g yeşilbiber
- 230 g domates
- 35 g kaşar peyniri
- 2 adet yumurta
- 3 g tuz
- Baharat (kırmızı pul biber (3 g) ve isteğe bağlı olarak kırmızı toz biber (3 g)
_1.JPG)
Çakallı Menemeni Yapılışı:
Çakallı Menemeni yapmak için öncelikle yüksek ateşte yanan ocağa tava yerleştirilir. Tavaya tereyağı konularak hemen ardından içerisine bir adet tatlı yeşilbiberin, çekirdek kısmının dışında kalanlar ince olarak doğranır. Tereyağı eriyip, yeşilbiberler kavrulurken domateslerin kabuğu bıçakla soyulur ve tereyağının erimesini takiben (1,5 - 2 dakika sonra) en fazla 1 cm kalınlığında dilimlenmiş domatesler tavaya eklenir. Domatesler kesinlikle rendelenmemelidir. Ocak ateşi üzerinde domatesler tavada kaynayacak ve suyunu salacak şekilde pişirilir (ortalama 2 dakika) ve homojen pişmesi ve yanmaması için tavada karıştırılır. Ardından tava ateşten alınıp delikli bir ezecek ile karışım, püre haline gelecek şekilde ezilir.
Kısık ateşe alınan tavaya kırmızı pul biber, kırmızı toz biber ile tuz katılarak ezme ve karıştırma işlemi tamamlanır. Ezme işlemi tamamlanınca ocak hafif ateşle yanarken önce rendelenmiş kaşar peyniri ve henüz kaşar peyniri erimeden beyazı ayrılmış 2 adet yumurtanın sadece sarı kısımları tavaya eklenir.
Tava içerisindeki ürünler çatal ile sürekli karıştırılarak 30 - 45 saniye daha pişirilir. Homojen dağılım sağlanmış ve kaşarları erimiş hale gelen ürün, pişirildiği tavada bekletilmeksizin servis edilir ve sıcak olarak tüketilir.
Not: Samsun-Çorum Karayolu üzerinde Çakallı mevkiinde yer alan büyüklü küçüklü lokantalarda sunulan yörenin özel bir lezzetidir. Çakallı'da yapılan özel Çakallı ekmeği ile birlikte servis edilir.
Kaynak: Çakallı Menemeni Tescil Belgesi, Samsun Ticaret Borsası, 2020
Samsun Geleneksel Mutfak