­ ESKİ ÖMERİYE CAMİİ | Kültür Portalı

Eski Ömeriye Camii - Şanlıurfa

Cami, Tütüncü Pazarı’ndadır. Yapının, dört kitabesi vardır. Dış kapının üzerindeki kitabesine göre Halife Hz. Ömer’in (r.a) (634–644) hilafeti zamanında yaptırıldığı belirtilmiştir. Son cemaat yerindeki tamir kitâbesine göre; yapı 1301 (hicri 701) tarihinde Ahmed Hacı Durmuş Siraceddin oğlu Ustad Muhammed Ağa tarafından tamir edilmiştir. Cami bahçesinde yerde bulunan bir taşın üzerinde bulunan kitabesinde caminin Ali Beğin oğlu Hacı Firuz Beğ tarafından 1772 (hicri 1186)'de tamir ettirdiği belirtilmektedir. Ömeriye Camii avlusu son cemaat yerinin sağ penceresindeki kitabesine göre; Osmanlı padişahlarından Sultan Reşad'ın (1909-1918) devrinde 1911 (hicri 1330) onarım görmüştür. Ömeriye Camii iç kapının doğu tarafındaki kitabesinde yine 1330 hicri tarihi okunmaktadır. Kitabe, Urfalı Hattat Behçet Arabi tarafından yazılmıştır.

Kaynak: Kültür ve İnançlar Diyarı Şanlıurfa" Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları Şehir Kitaplığı Dizisi:26

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Gümüşkuşak Mahallesi, Alpan Sk. No:44, 63210 Şanlıurfa Merkez/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7718    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2022 Pazartesi